PANCAKE VE DİĞERLERİ ;)




Herkese merhabalar. Bu aralar kahvaltılık elimde beklettiğim tarif çoğalınca yeni bir post açmadım.Geçmişte hazırladığım postuma ekledim. Böylece hem yenileri eklemiş oldum hemde eskileri güncellemiş oldum;) İstedim ki şöyle kahvaltılarda ara sıra yapabileceğimiz şeyler olsun. İnsan sürekli aynı şeyleri yapınca ve yiyince sıkılıyor. Belki işinize yarar diye düşündüm. Böyle birkaç tarif olursa kahvaltılarda ne hazırlasam acaba stresini belki bir nebze azaltabilirim diye düşündüm ;) Ben kahvaltıyı çok severim ve en sevdiğim öğündür. Hafta sonları şöylee , rahat rahat uzun kahvaltı saatlerine  bayılırım. Tabi evde hafta sonuna kadar biriken işler sana ne kadar müsade ederse :) Neyse lafı daha fazla uzatmayayım kahvaltı sofralarında misafirlerimin en çok hoşlarına giden kahvaltılıklarımı taktim edeyim sizlere :) Herkese şimdiden mutlu hafta sonları dilerim;)

PANCAKE   ile başlayalım


MALZEMELER:
1 + 1/2 Çay fincanı ile un
2 Yemek kaşığı toz şeker
1 Fiske tuz
1 Yumurta
1 Yemek kaşığı yağ
2 Çay fincanı süt
1 Çay kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI:
Tüm malzemelerimizi kekte olduğu gibi karıştırıyoruz ve krep yapar gibi az yağlı tavada pişiriyoruz. Ben tavaya sadece ilk hamuru döktüğümde yağ döküyorum.Diğerlerinde gerek kalmıyor zaten:) Yalnız keki pişireceğiniz tava çok yayvan ve büyük olmasın. Yani hamur çok yayılmasın. Yayılınca sanki pancake krep gibi oluyor. Yani bence:)

ACUKA

MALZEMELER:
2 Çorba kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı biber salçası
4-5 Diş sarmısak
1 Yemek kaşığı kadar dövülmüş ceviz
Yarım çy kaşığı kimyon
1 Çay kaşığı kekik
1 Çay kaşığı pul biber
Biraz karabiber
1 Çorba kaşığı sıvı yağ
Bir tatlı kaşığı susam

YAPILIŞI:
Sıvı yağda salçaları biraz kavurup diğer tüm malzemeleri de ekleyip birazcık salçanın kokusu gidene dek kavuruyoruz.Bu ölçülere takılmayın damak tadınıza göre daha keskin ya da daha hafif yapabilirsiniz.

PUF BÖREĞİ

MALZEMELER:

5 Yemek kaşığı yoğurt
1 Tatlı kaşığı karbonat üzerine bir iki damla limon
Bir çimdik tuz
Aldığınca un
Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI:
Tüm malzemeleri karıştırıp katı bir hamur yapıyoruz. Yaptığımız hamuru merdane ile açıyoruz ve hamuru istediğimiz biçimde bıçakla kesiyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz. Veeee mis gibi puf böreklerimiz hemencik oluyor:)

BİBER KAVURMASI

MALZEMELER:
150-200 Gr taze sivri biber
2-3 Orta boy domatez
2-3 Diş sarmısak
1-2 Çorba kaşığı üzüm sirkesi
Sıvı yağ, tuz

YAPILIŞI:
Önce biberleri küçük küçük doğruyoruz. Sıvı yağımızı tavaya alıyoruz. Üzerine doğradığımız biberleri ekleyip biberleri kavuruyoruz. Diğer taraftan domatesleri de rendeliyoruz. Biberlerin üstüne ekleyip bir taşım pişiriyoruz. En son olarak üzerine sarımsaklarımızı rendeleyip tuzumuzu, sirkemizi de ekleyip karıştırıyoruz. Siz yine damak tadı ve kişi sayısına göre malzemelerinizi ayarlarsınız. Kahvaltı da çok iyi gidiyor melemenden sıkılanlar için ;)

SEBZELİ KREP

MALZEMELER:
(2 kişi için)

Bir su bardağı süt
İki yumurta
Bir çay kaşığı kabartma tozu
Biraz tuz
1-2 sivri biber
Bir küçük domates
Yarım patlıcan ve kabak

YAPILIŞI:
Sebzeleri bir tarafta soyup küçük küçük doğrayalım. Diğer taraftan diğer malzemeleri karıştıralım ve sebzeleride içine ekleyelim. Krep tavamızı yağlayıp kreplerimizi kısık ateşte pişirelim.

DOMATES SOSLU SOSİS



MALZEMELER

İstenen sayıda sosis
4-5 Domates
Biraz kekik, sıvıyağ, tuz.

YAPILIŞI:
Tavaya sosislerimizi kenarlarından keserek alıyoruz. Üzerine domateslerimizi rendeliyoruz. Arzu ettiğimiz kadar yağı ekliyoruz. Kekik ve tuzumuzu da ekleyip pişiriyoruz. Ben en çok sosisin bu halini beğeniyorum:)



DOMATESLİ PEYNİRLİ EKMEKLER

MALZEMELER:
Yeterli miktarda dilimlenmiş bayat ekmek
Çökelek ya da lor peyniri(Normal beyaz peynir de olur)
Maydonoz, istenen baharatlar
2-3 Domates

YAPILIŞI:
Önce ekmekleri kızartıyoruz.Daha sonra peyniri ezip maydonoz, doğradığımız domatesi ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.Kızarttığımız ekmeklerin üzerine sürüyoruz.İsterseniz keyfinize göre üzerine başka malzemeler de ekleyebilirsiniz.Ya da ekmekleri yine dilimlenir.Üzerine yumurta peynir baharat çırpılıp sürülür en üste de birer ince kaşar konup fırında pişirilir.Bu da fikir olsun siz kendi damak tadınıza göre ayarlarsınız ;)

KOLAY CILBIR





Yumurtalarımızı haşlıyoruz.Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdiriyoruz. Dilerseniz kızdırılmış tereyağ, nane, pul biber gezdirebilirsiniz.









SİRKELİ PATATES

MALZEMELER
10- 15 Kadar taze patates
Yaım çay bardağı elma sirkesi
Yarım çay bardağı zeytin yağı
1 er tatlı kaşığı sumak, pul biber, kekik
Tuz
YAPILIŞI:
Fırın kabina iyice yıkadığınız patatesleri koyun. Üzerine diğer tüm malzemeleri ekleyip iyice harmanlayın.180 derecede pişirin.






PATLICAN DİLİMLERİ



MALZEMELER


Büyük boy patlıcan
Zeytin yağ
Yoğurt
Sarmısak

YAPILIŞI:
Patlıcanları yıkalayalım.Soymadan boyuna ince ince keselim.Kestiğimiz dilimleri fırçayla yağlayalım. Tost makinasına koyup pişirelim. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirelim.

KAŞARLI SOSİSLER:


MALZEMELER:
 İstenilen sayıda sosis
Bir kase rendelenmiş kaşar
Bir çorba kaşığı tereyağ
Tuz, baharat

 YAPILIŞI:
Sosislerin ortasını bıçakla keselim. Bir miktar kaşarı içine dolduralım. Tereyağında soteleyelim. İsterseniz üzerine domateste rendeleyebilirsiniz.






BALIK EKMEK

 MALZEMELER:
Tost ekmeği ya da bayat ekmek
1 veye 2 yumurta
Ayçiçek yağı, tuz

YAPILIŞI:
Ekmekleri dilimleyelim. Yumurtaları çırpalım, tuzunu ekleyelim. Dilimlediğimiz ekmekleri yumurtaya batırıp kızgın yağda kızartalım.






KURU SEBZE KAVURMASI

MALZEMELER:
Bir kase kuru biber
bir kase kuru domates
bir kase kuru patlıcan
Bir kase sarmısaklı yoğurt.
İki çorba kaşığı tereyağ
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Domatesleri bir gece önceden ıslatalım. Biber ve patlıcanları haşlayalım. Domatesleri ince kıyalım. Haşladığımız sebzeleri ve domatesi yağda kavuralım. Tuzunu ve karabiberini ekleyelim. Üzerine sarmısaklı yoğurtla servis yapalım.

YUMURTALI EKMEK:

MALZEMELER:
Kişi sayısı kadar tost ekmeği
Kişi sayısı kadar yumurta
Tereyağ, tuz,istenilen baharatlar

YAPILIŞI:
Tost ekmeğimizin ortasını istediğimiz bir kurabiye kalıbıyla açalım. Tavaya tereyağ koyalım. Ekmeğimizi önlü arkalı hafif kızartalım ve açtığımız deliğe çırptığımız  yumurtamızı  dökelim. Uzerine tuzu ve baharatları ekleyip yumurtamızı pişirelim. 
Sıcakken servis edelim.



YUMURTA KAPAMASI:




MALZEMELER:

 Kişi sayısı kadar yumurta
1 Çorba kaşığı tere yağ
Pul biber,nane, karabiber,tuz

YAPILIŞI:
Önce yumurtaları haşlayalım , soyalım ortadan ikiye bölelim. Tavamıza tere yağınıkoyup eritelim. Baharatları serpelim ve karıştıralım. Yumurtalarımızı tavamıza kapatalım. Yağımızı yakmayacak kadar yumurtalarımızı pişirelim. Afiyet olsun..


LOR ( ÇÖKELEK) SALATASI





MALZEMELER:
Bir kase çökelek ya da lor peynir
 ( 200-300gr)
Bir orta bor domates
1 Biber
Bir kaç dak maydanoz
Zeytinyağ
Tuz , karabiber, pul biber

YAPILIŞI:
Peynirimizi servis tabağımıza alalım.Domatesimizi , biberimizi, maydanozumuzu yıkayıp doğrayalım. Peynirimize ekleyelim. Hepsini karıştırıp baharatlarını ve zeytinyağını da ekledik mi salatamız hazırdır :)

DESENLİ KREP :


MALZEMELER:

(4 TANE İÇİN)
1 Yumurta
1 Su bardağı su
Aldığınca un ,tuz

YAPILIŞI:
Yumurtamızı bir saseye kıralım ve çatalla çırpalım. Üzerine su ekleyip karıştırmaya devam edelim. Ununu ve tuzunu da ekleyelim. Tahin kıvamından birazcık  daha duru olursa harcımız kreplerimiz daha yumuşak olur : ) Hazır olan harcımızı krema torbamıza koyalım ve yağladığımız tavada istediğimizi çizip pişirelim. Afiyet olsun.



NOT: Kreplerinizi süt yerine su ile yaparsanız daha lezzetli ve yumuşak olduğunu görürsünüz :)

Tarifin devamı

Bİ BİSKREM VERSEM ? :)




Bizim buralara bahar geldi. Kayısılar , erikler çiçek açtı. İnsan onları görünce içi açılıyor. Ve anlıyorsun ki bahar gelmiş hoş gelmiş. Özlemişiz baharın renklerini , havasını , tadını..Bir yandan böyle bahar canlanırken içim açılıyor. Bir yandan da erken gelen bahar için , erken açan çiçekler  için  bu vakitsizlik bu kuraklık için üzülüyorum. Allahım her şeyin hayırlısını versin diliyorum. Acaba diyorum bi biskrem yapsak her şeyi düzeltebilir miyiz , her şeyi güzelleştirebilirmiyiz ;) Sevdiklerinizin ağzını tadlandıracağınız  bir tarif ;) Hayatınızın  biskrem tadında  olması dileğiyle.. ;)


MALZEMELER:

125 gr yumuşak margarin ( Yarım paket)
1 Çay bardağı sıvı yağ
1,5 Çay bardağı yoğurt
2 Çay bardağı toz şeker
Aldığınca un
1 Paket vanilya
20-25 adet madlen çikolata

YAPILIŞI:

Bir kaseye yumuşak yağımızı alalım.Şekeri ekleyelim ve elimizle karıştıralım. Ardından yağ,vanilya,yoğurdu ve kontrollü bir şekilde yoğurdu ekleyelim. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye dek hamurumuzu yoğuralım. Hazır olan hamurumuzdan limon büyüklüğünde parçalar alalım merdane yardımıyla düz bir zeminde açalım ve içine bir tane madlen çikolata koyalım. Hamurumuzla çikolatamızı iyice kaplayıp elimizle yuvarlayalım. Üzerine bıçakla çizikler atalım ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 180 derecede kurabiyelerimizi pişirelim. Çıkan kurabiyelerimizi sıcak sıcak servis edelim.  Soğuduğu zamanda ısıttığınızda  yine çikolatası akışkan hale geliyor. ;) Afiyet olsun...












Tarifin devamı

NOHUTTAN DOĞAL YOĞURT MAYASI ELDE ETME VE EVDE YOĞURT MAYALAMA


Hazır yoğurtların zararlarını duyduktan sonra evde yoğurt yapmayı geçin evde kendi yoğurt mayanı da elde etmenin şart olduğunu düşündüm ve hemen denedim. Sonuç güzel olunca da sizlerle hemen paylaşmak istedim :) Şu yoğurt deyip geçtiğimiz nimet aslında biz insanlar için ne kadar şifa kaynağı. Hazırını yediğimizde de hastalık kaynağı :( Maalesef günümüzde her şeyin hazırı var ve bizler de zaman zaman bu hazırların albenisine kapılıveriyoruz. Ama hazır yoğurdun zararlarını benim gibi öğrendikten sonra bu hazırcı huyumuzdan  en azından yoğurt için belki vazgeçeriz ;) Hazır yoğurtlarda en önemlisi vücudumuz için faydalı olan özellikle de her hastalandığımızda içtiğimiz antibiyotiklerin  vücudumuzda verdiği tahribatı  tamir eden bakteriler olmuyor ve bozulmaması için içine konulan onca maddeden bize şifa  değil zarar  geliyor.   Yoğurdumuzu mayalarken de hazır yoğurtla mayalamamayı tercih edelim. Evde yoğurt mayası elde etmek çok kolay. Size vereceğim bu tarifle evde kendi mayanızı da yoğurdunuzu da içiniz rahat yapabilirsiniz. Bu arada yoğurdun sularını atmayın tüketin. Özellikle B2 vitamini açısından çok zengin. B2 vitaminini vücudumuza alacağımız fazla besin yok. Eğer ağız yaralarınız varsa , göz ve ağız etrafınızda çatlamalar,yaralar çok fazla oluyorsa, yoğurdun suyunu bol bol için. Yoğurt mayalamadan önce mayamızı evde nasıl elde edeceğiz bir bakalım ;) 

MALZEMELER:

2 Su bardağı ev sütü
32 Adet kuru pişmemiş nohut
1 Kavanoz

YAPILIŞI:

32 Adet nohutumuzu yıkayalım ve kavanozumuzun içine koyalım. Üzerine yoğurt mayalayacağımız sıcaklıktaki iki bardak sütü yani serçe parmağımız yanmayacak sıcaklıktaki sütü ekleyelim. Kavanozun ağzını kapatalım ve bir beze ya da havluya sarıp varsa kalorifer peteğinin üzerine yoksa sıcak su torbasının yanına sıcak bir ortama 24 saatliğine bırakalım. 24 Saatin sonunda ilk mayamızın kapağını açtığımızda biraz kötü bir kokusu olacak merak etmeyin ;) Altta yeşilimsi, sarımsı bir su olacak. İlk kavanozumuzu bir tel süzgeçe dökelim. Suyu aksın, üzerindeki nohutları da seçelim ve suyu süzülünce dinlenmesi için bir kavanoza koyup dolaba kaldıralım. Artık doğal mayamızı elde etttik :) Şimdi mayamızı çoğaltmak ve tatlandırmak için tekrar mayalamamız gerekiyor. Bir gün sonra bir litre sütü elde ettiğiniz maya ile yeniden  mayalayalım. Artık bu mayalanmada yoğurdumuzun tadı ve kıvamı daha güzel olacak.. Bu mayalanmada elde ettiğimiz yoğurdu artık tüketebiliriz ve yoğurtlarımızı mayalamada kullanabiliriz. Yoğurdumuzu mayaladıkça her mayalamada yoğurdumuzun kalitesi ve tadı güzelleşecektir ;)  Ben üç kez mayalama yaptım ve içim rahat tükettim ve süt aldıkça da yapmaya devam edeceğim ;) 
















Sıra geldi ev yoğurdumuzu  yapmaya :) Burada dikkat edeceğimiz nokta mayamızı az kullanmak . Çünkü fazla maya yoğurdun ekşimesine ve fazla sulanmasına sebep oluyor. Bir diğer önemli nokta ise mayalarken kapağına bir havlu peçete ile önce kapatırsanız yoğurdun hava ile temasını daha iyi keseceğinden yoğurdunuzun asit oranını azaltmış olursunuz. Yoğurdunuzu mayalayacağınız kaplarında, cam, toprak ya da bakır kapları tercih ederseniz yoğurdunuz daha lezzetli olacaktır  ;) 

MALZEMELER: 

3 Kg süt
1 Yemek kaşığı maya

YAPILIŞI:

Ev sütümüzü 8 ila 10 dakika kaynattıktan sonra serçe parmağımız dayanabileceği ısıya gelince sütümüzü mayalayacağımız uygun kaba alalım. Mayamızı bir kaseye alalım ve üzerine de 1-2 kaşık sütten ilave ederek mayamızı karıştıralım. Tahta kaşıkla mayamızı sütümüze karıştıralım. Üzerini havlu peçete ile örtelim ve kapağını kapatalım. Üzerini battaniye  örtelim ve dinlenmeye bırakalım. Oda ısımız 22-23  derecenin altında ise 5-6 saat  22-23  derecenin üzerinde ise 3-4 saat yeterli olacaktır. Süremiz dolduktan sonra  ağzını açalım, örtüleri kaldıralım oda ısısında bir iki saat beklettikten sonra buz dolabına kaldıralım. Yemeden önce en az bir gece dolapta dinlendirelim. Yiyenlere, yapanlara şifa olması dileğiyle ...



Tarifin devamı

DESENLİ PASTA :)




Sevdiklerinizi şaşırtacak '' Aaa bunu nasıl yaptın''? dedirtecek bir tarif daha :) Yapımı biraz zahmetli gibi gözükse de denemeye değer bence ;) Ben desen olarak ne çizsem ne çizsem diye düşünürken kağıdı kalemi aldım masaya oturdum. Düşünmeye devam ederken başımı önüme bir eğdim desen ben buradayım diye bağırıyordu :) Masa örtümün desenleri kağıdın içine sanki cuk diye oturuvermişti :) Hemen kalemi aldım ve çizdim bu desen çıktı ortaya . Biraz daha kolay sade desenler seçerseniz işiniz daha kolay olur. İnternette bununla ilgili seçenek çok :) Kalp , meyve , sebze geometrik şekillerden yararlanabilirsiniz.  Bir de pasta rulo olacağı için sararken  altında kalacak bölüme fazla özenmesenizde olur ;) Sağlıkla ,mutluluka kalmanız dileğiyle. ..


MALZEMELER:

5 Yumurta
1 Su bardağı şeker
1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
1 Paket vanilya
2 Su bardağına yakın un
Çay kaşığının ucuyla kırmızı ve yeşil gıda boyası

KREMASI İÇİN:

2 Su bardağı süt
2 Yemek kaşığı buğday nişastası
2.5 Yemek kaşığı şeker
1 Paket krem şanti

YAPILIŞI:


Oda ısısındaki yumurtalarımızın sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara kıralım. Sarılarına bir bardak şekeri ekleyelim ve mikserle şekerler eriyinceye dek çırpalım. Ardından kontrollü bir şekilde unu , vanilyayı , ve kabartma tozunu ekleyip silikon kaşıkla karıştıralım. Diğer yandan yumurta beyazlarına bir çimdik tuz ekleyelim ve yumurta beyazlarını  krema kıvamına gelinceye dek çırpalım. Azar azar yumurta sarılarına spatula yardımıyla ekleyelim ve hep alttan alarak karıştıralım. Kek harcımız hazır olunca karışımımızdan birer çay bardağı kadar  ayıralım. Birisini kırmızı gıda boyası ile diğerini  yeşil gıda boyası ile karıştıralım. Şimdi yağlı kağıdımıza desenimizi çizelim.






Krema torbasıyla desenlerimizi uygun renklere boyayalım. İşin bu kısmı biraz zaman alıcı ama zevkli merak etmeyin;) Desenimiz  bittikten sonra 180 derecede ısıtılmış fırına 3-4 dakikalığına verelim. Dikkat edelim kabarınca hemen çıkaralım fırından. Fırından çıkardığımız tepsimiz soğuyunca kalan kek harcımızı üzerine dökelim ve tekrar pişmesi için fırına verelim. Kekimiz pişerken biz kremasını hazırlayalım.  Bir tencerede krem şanti hariç tüm malzemeleri karıştırıp pişirelim. Pişen kremamıza krem şantimizi ekleyip mikserle çırpalım.  Kremamız hazır :) Pişen kekimizi ilk sıcaklığı çıkınca hemen rulo yapalım ve üzerine nemli bez örtelim. Soğuyunca da yağlı kağıdı dikkatlice çıkartalım. Arasına hazırladığımız kremamızı sürelim ve 1- 2 saat dolapta dinlendirdikten sonra sevdiklerimize ikram edebiliriz. :) Afiyet olsun..







Tarifin devamı

BİR HAZİRAN AYI BİR İKİNDİ VAKTİ BEŞ ÇAYI





Fotoğraflardaki kirazlar beni ele veriyor gizleyecek değilim itiraf ediyorum yazdan kalma bir masa:) Ama hangi yazdan dersek eski yazlardan diyelim:)  Geçenlerde fotoğraflar göz atarken paylaşmayı unuttuğum masalarım , tariflerim takıldı gözüme. Bu masa yine sevdiğimiz dostlarımızla hazırladığımız ; yediğimiz , içtiğimiz bir Haziran ayı  bir ikindi vaktinden kalma ....Yine dostlarımızla çayımızı yudumladığımız ,gözümüzü ,gönlümüzü doyurduğumuz,her şeyden önemlisi de dostlarımızla birlikte anılarımıza anı eklediğimiz muhabbetin, lezzetin  birleştiği bir ikindi çayı vaktiydi. Şimdi bu masa da ki çoğu dostlarımız  Akşehir'den ayrılarak sevgisine özlemini de ekledi. Özellikle sevgili  Döndü , sevgili kardeşim başka memleketlerde olsan da sen hep bizimlesin :) Dilimizdesin, gönlümüzdesin... Bu gönlümüzdeki   beş çayı soframızda  neler varmış bir bakalım ;)



Köz patlıcan dolgulu kırmızı  biber rulosu ( Tarifi eklenecek)
Kıbrıs tatlısı ( Tarif eklenecek)
Arap güzeli

Sosyete mantısı ( Tarif eklenecek)
Ispanaklı ,unlu börek ( bayatlamayan börek)
Ekmek mayasından mimik pizzalar ( Tarif eklenecek)
Altı kek üstü bisküvili pasta
Taze yaprak sarması




Tarifin devamı