Şu anda dışarıda bembeyaz bir manzara var lapa lapa kar yağıyor. Bir yandan da kulağımız telefonda acaba kar tatil haberi gelir mi ki diye :) Türkiyenin dört bir yanından kar haberleri ve tatil haberleri alınca ister istemez bizimde canımız çekiyor :) Şöyle hafta ortasının sabahında çekilen uzun bir uyku ,karın manzarasında uzun bir kahvaltı hiç fena olmazdı :) Şöyle bir de üstüne kıvamı yerinde bir.kahve... Neyse ben tatil rüyasında bir çıkayım şu saat itibariyle hala bir ses yok :) Tatil bir tarafa Elhamdurullah soğuktan sığınacağımız bir evimiz, karnımızı doyuracağımız aşımız var. Allahım bu soğukta dışarıda kaln tüm canlıların yardımcısı olsun. Bu soğuk havalarda kapımızın önüne, camımızın önüne artık yemek ve ekmekleri koyarsak zavallı hayvancıkları da unutmamış oluruz :) Tatlımıza gelince tatlımızı yapmazı biraz zahmetli. Ama lezzeti zahmetine deyiyor. Bu tatlıyı bayram için kayın validem ve görümcemle yapmıştık. Onları bilmem ama ben o gün bayağı bir yorulmuştum :)
1 Su bardağı süt
1 Türk kahve fincanı yağ
1 Yumurta
1 Yemek kaşığı yoğurt
Bir fiske tuz
Aldığınca un
Bir kase ceviz
ŞERBETİ İÇİN:
3 Su bardağı su
3 Su bardağı şeker
Bir iki limon damlası
ARASI İÇİN:
250 gr erimiş tereyağ ya da margarin
YAPILIŞI:
Derin bir kaba sütü, yağı, yumurta ve yoğurdu elimizle karıştıralım. Hepsi karışınca tuzunu ve unu kontrollü bir şekilde ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Hamurumuz kulak memesinden az sert bir hamur kıvamında olacak. Hamurumuz kıvamını alnca küçük küçük bezeler yapalım. Bezeleri beşer beşer gruplayalım. Ona göre hamurumuzu ayarlayalım. Şimdi her bezeyi tek tek açalım. Her açtığımız yufayı da yağlayalım ve araları yağlı beş yufkayı üst üste koyalım. Üst üste koyduğumuz bu yuflayı yarım daire olacak şekilde ortadan ikiye katlayalım. Şimdi yufkalarımız on kat olacak. Bu şekildeki yufkamızdan bardak yardımıyla daireler çıkartalım. Her dairenin ortasına çekilmiş ceviz koyalım ve kapatarak kat yerinde parmağımızla bastıralım. Her dairemizi bu şekilde yaptıktan sonra dilber dudaklarımızı yağlanmış tepsimize dizelim. Tüm bezelerimiz bitinceye dek aynı işlemi devam ettirelim. Kalan yağı da dilber dudaklarının üzerine gezdirelim eğer az olursa biraz daha yağ eritelim ve ısıtılmış 180 derecede kızarıncaya dek pişirelim. Tatlımız pişerken biz su ve şekeri tencerede kaynatarak şerbetimizi hazırlayalım. Bir kaç damla da limon damlatmayı unutmayalım. Fırından çıkan tatlımızın ilk sıcaklığı çıkınca sıcak şerbeti üzerine dökelim afiyet olsun..
7 yorum:
Nefis görünüyor,tek kelimeyle..ellerine sağlık canım..
cok guzeller ama ben cesaret edemıyorum bır turlu elıne sağlık
soğuk günleri, ısıtan tatlılar....ne güzel olmuş...ellerinize sağlık
harika gozukuyor ellerinize saglik :)
eline sağlık canım çok güzeller ben çok gelemiyorum bloğa bebişten
ziyaretlerin ve güzel yorumların için teşekkürler ancak gelebildim :)
Gerçekten maharet isteyen bir tatlı ve çok güzel olmuş ellerine emeklerine sağlık canım :)
mis mis ellerin dert görmesin nefis görünüyor canım
Yorum Gönder