Keşkül yine eskilerin Osmanlı mutfağının sevilen lezzetli ve hafif tatlılarından biri. Osmanlı tarihinde Keşkül-ü fukara özellikle kanuni zamanında doyurucu olması, tok tutması sebebiyle fakirlere dağıtılırmış. Keşkül aslında hindistan cevizi kabuğunun içi oyulmuş haliymiş.Yani bir nevi o zamanlar kap olarak kullanılırmış. Mevlevi kültüründe el açmak , yardım istemek günah olduğu için o zamanın dervişleri bu kapları bileklerine takar halkın arasına karışırlarmış. Halktan gelen gıdalarla dolan bu kapları da fakirlere dağıtırlarmış. Bu sebebten dolayı da imarathanelerde dağıtılan bu tatlıya da keşkül-ü fukara denilmiş. Eskilerde hayat ne kadar düzenliymiş. Fakir fakirliğini biliyormuş, zengin zenginliğini. Düşünüyorum da sadaka taşlarını şimdi uygulamaya kalksak herkes fakir çıkar .Kimse kimseye saygı duymaz ve ihtiyacı olmasa da o sadakaya el uzatır. Korkarım ki sadaka taşlarının önünde izdiham yaşanır :) O zamanlarda sadaka taşları aracılığıyla veren el alan eli görmezken şimdiki zamanda biz kendimizi her bir şekilde belli ederdik sanırım. Neyse gelelim tatlımıza. Tatlımız gerçekten çok hafif. Akşam yemeğiniz arkasınna özellikle iftarlardan sonra iyi gidecek bir seçenek;)
1 Litre süt
1 Su bardağı şeker
1 Su bardağı badem unu ( Çekilmiş tuzsuz badem)
2 Çorba kaşığı nişasta
1 Paket vanilya
YAPILIŞI:
Derin bir tencereye sütümüzü alalım. Üzerine şekerimizi , badem unumuzu , vanilyamızı koyalım karıştıralım ve ocağın altını açalım. Sütümüz kaynama noktasına gelince suyla nişastamızı eriterek keşkülümüze ekleyelim. Kıvam alıncaya dek karıştıralım ve ocağın altını kapatalım. kuplarımıza keşküllerimizi paylaştıralım ve üzerini istediğimiz gibi süsleyelim. Şifa olsun..
5 yorum:
ne güzel bir sunum olmuş, ellerine sağlık, sevgiler...
yanına da dondurma hmmm bayılırım.
keşküle fukara demekle haksızlık yapmışlar sanırım.Nefis görünüyor ellerine sağlık
Keşkül tatlısını çok merak ediyordum. Güzelle benziyor hanıma yaptırmak lazım ...
Resimdeki gibi olmadı ama :D
Yorum Gönder