ŞERİT POĞAÇA





 Bu mayalı tarifini öğrendiğimden beri ne zaman mayalı bir şeyler yapmak istesem bir iki istisna hariç hep bu tarifle yapıyorum . Çünkü gerçekten her zaman tutuyor ve çok lezzetli oluyor daha önceki kalp çöreklerimde de bu tariften yararlanmıştım ve hala yararlanmaya devam ediyorum :) Önceleri mayalı bir şeyler yaparken acaba hamurum kabaracak mı? Tadı nasıl olacak diye endişelenirdim. Şimdi artık endişelenmiyorum. Direk mutfağa giriyorum ve şerit poğaça yapıyorum ;) 

MALZEMELER:

1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı ılıksu
1 Su bardağı ılık süt
2 Yumurta ( Birisinin sarısı üzerine)
1 Çorba kaşığı tuz
4-5 Çorba kaşığı toz şeker
1 Paket yaş maya
Aldığınca un



İÇİ İÇİN:

Yarım kalıp beyaz peynir 
Çeyrek demet  maydanoz
Tuz
Karabiber
Ya da bunların yerine rendelenmiş kaşar peyniri








YAPILIŞI:

İlk önce genişçe bir  kaba bir miktar un koyalım. Göz kararı  2-3 su bardağı yeter.Sonra onun üzerine kıvamımız oluncaya dek tekrar un ekleyeceğiz. Mayayı unumuzun ortasına koyalım. Suyu ve sütü mayamızı eritecek şekilde yavaş yavaş ekleyelim. Bir taraftan da mayayı elimizde ezelim. Ardından mayamız eriyince şekeri, tuzu. yağı ve yumurtaları ekleyip elimizle güzelce karıştıralım. Tüm malzemeleri  birbirine karışınca azar azar unumuzu ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hamurumuz kulak memesi kıvamına gelinceye dek hamurumuza unu ekleyelim. Hamurumuz hazır olunca onu en az bir yarım saat üzerine temiz bir mutfak bezi örterek mayalanmaya bırakalım. Mayalanan hamurumuzu önce tezgahımızda tekrar bir yoğuralım. Bunu yapmamızda ki amaç hamurun gazını almak. Böylece hamurumuzdan  tat ve  kıvam olarak daha iyi sonuç alacağız.  Gazını aldığımız hamurumuzdan limon büyüklüğünde parçalar alalım ve elimizle ya da küçük bir merdaneyle tabak büyüklüğünde açalım.  Bir kasede ezdiğimiz peynirin üzerine ince kıydığımız maydanozları ekleyelim baharatlarını da koyup karıştıralım. Ya da arzu ettiğiniz harcı hazırlayalım. Tabak büyüklüğünde açtığımız hamurumuzun bir ucuna iç harcımızı koyalım. Diğer kısmını da bıçakla sonuna kadar gitmeden yan yana kesikler atalım. Hamurumuzu iç harcımızı koyduğumuz yerden başlayarak sarmaya başlayalım. En son hamurumuzu sardıktan sonra birazcık bükelim ve yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Tüm hamurumuz bitene dek aynı işleme devam edelim. En son üzerine bir yumurta sarısı sürelim ve 15 dakika daha tepside beklettikten sonra 180 derecede pişirelim. Sıcakken servis edelim. Aman yerken kendimizi kontrol etmeyi unutmayalım :)




6 yorum:

tatlı sefam dedi ki...

mayalı hamur bır baska oluyor seklıde cok guzel olmus elıne sağlık

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık bu şekli ben de denemiştim çok lezzetli oluyor sevgiler...

mutfağımdanesintiler dedi ki...

En güzeli de endişelenmeden yapmak gerçekten. Çok güzel görünüyorlar. Eline sağlık canım. Sevgilerimle :)

Başoğlu İnşaat dedi ki...

süper bir tarif teşekkürler

vişnap dedi ki...

Ellerine sağlık canım hep çok sevmişimdir bu tür şerit poğacaları görünüm olarakta çok güzel oluyorlar.Ayrıca kalp kurabiyelerinde harikaymış.afiyetler olsun sevgilerimle..

Xuxu dedi ki...

Mükemmel görünüyor...

Yorum Gönder