Turuncuma yakışacak bir tarif. Canım Antalyamın reçelleri meşhurdur. İncir reçeli, patlıcan,ceviz turunç....Hepsi ayrı ayrı güzellikteler. Ama ben reçeller arasında fazla reçel tüketmeyen birisi olarak turunç reçelini en çok severim. O hoş kokusu yerken içinizi ferahlatması ve rahatlatması onu sevmemde etken sanırım :) Turunç görüntüsüyle portakala çok benzer ama acımtırak bir tadı vardır. Kimileri suyunu da kullanır.Biz hiç denemedik sanırım çok acı geldiği için:) Antalya da sokaklarda, caddelerde bolca turuç ağacına rastlayabilirsiniz;) Şehir dışından gelip turunçları portakal sanıp yemeyi deneyen misafirlerimiz ilk ısırıktan sonra hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar :) Biraz turunç reçelini yapmak zaman alıcı , uğraştırıyor ama inanın denemeye değer;) Mutlu pazarlar..
12 Adet orta büyüklükte turunç
1 Kg şeker
1 Çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
Turunçları iyice yıkayalım. Rendenin küçük yeriyle çok beyaz olmayacak şekilde kontrollü bir şekilde rendeleyelim. Kabuğunu tamamen rendelememeye dikkat edelim yoksa reçelimiz kokusuz tadsız olur :( Rendelediğimiz turuçlarımızı dilim dilim keselim ve kabuklarını turuçdan ayıralım. Ayırdığımız turunç dilimlerinin içindeki beyaz yerini bıçakla alalım. İncelttiğimiz turunçlarımızı kıvırarak rulo yapalım , iğneye geçirelim ve ipe dizelim. Şimdi turuçlarımızı tadlandırma bölümüne geldik :)
Turunçlarımızı derin bir kaba alalım ve üzerini geçecek kadar su dolduralım .Turunçlarımızı serin bir yere bırakalım. Her gün turunçlarımız tadlana dek sabah akşam suyunu değiştirelim. Yaklaşık bu 3-4 gün sürebiliyor. Tadlanan turunçlarımızı suyunu süzüp ipli haliyle kaynatacağımız tencerenize alalım ve üzerine şekerimizi ekleyelim. Üzerindeki şeker eriyince yaklaşık 5-6 saat sürüyor ocağın altını yakalım.Kaynamaya başlayınca limon tuzunu ekleyelim ve kıvamını kontol altında tutarak reçelimizi pişirelim.Yaklaşık 15- 20 dakika kaynaması yeterli oluyor. Hazır olan turunçlarımız soğuyunca iplerini çıkartalım ve kavanozlara dolduralım. İyi günlerde yemeniz dileğiyle sevgiler..
8 yorum:
YAPIMI ZOR HAZIRLAMASI MEŞAKKETLİDİR.ELLERİNE SAĞLIK:))
Zahmetli olan her şey gibi bu da çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.
Ellerine sağlık
Kayınvalidemlerin hatayda evleri var orada da çok turunç ağacı var ben ilk kez adana caddelerinde görüp portakal zannedenlerdenim :))
Ne kadar ilginc yapimi var vede zahmetli, elinize saglik..Antalyaya gidince mutlaka almam lazim birkac cesit recel..afiyetler olsun
Annem çok sık yapar... Ellerine sağlık canım :)
çok severim,sunumda harika olmuş.ellerine sağlık...
Ellerine sağlık,turunç reçeli hiç yapmadım.Yaparsam birgün diye tarifini not aldım,paylaşım için teşekkürler,sevgiler:)
ellerine sağlık canım.
harika görünüyor reçelin ellerine sağlık..
Bir zamanlar ben de portakal kabuklarını böyle ipe dizip yapmıştım ayyy ne sıkılmış bunalmıştım bitene kadar ama yerken de nasıl keyif alınıyor canımm harika görünüyor eline sağlık sevgilerimle.
Yorum Gönder