BAT TARİFİ (TOKAT MUTFAĞI)


Tokat yöresinin sevilen lezzetlerinde birisi .Bu lezzeti ilk öğrencilik yıllarımda Tokatlı bir arkadaşın evinde yemiştim. Hafif ve lezzetli olmasıyla gönlümü fethetmişti  :) İkindi çaylarının yanına kısıra rakip olacak kadar lezzetli :) Yöresel olarak yanında taze haşlanmış asma yaprağı ya da etmikle yenebiliyor. Bence yanına İkiside yakışıyor ;)

MALZEMELER:
(4-6 KİŞİLİK)

1 Su bardağı yeşil mercimek
1 Çay bardağı ince bulgur( kısırlık)
1 Çay bardağı çekilmiş ceviz
1 Adet kuru soğan
1 Adet domates
1 Adet yeşil biber
4-5 Adet  taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dere oto
İstenirse bir  tutam reyhan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 Tatlı kaşığı kuru nane ya da bir tutam taze nane
Tuz
1 Adet  limon
Nar ekşisi
200 gr kadar asma yaprağı
Ya da tost ekmeği
1-2 litre su

YAPILIŞI:

Mercimeklerimizi ayıklayalım yıkayalım. Üzerini geçecek kadar haşlanmış su ekleyip kaynamaya bırakalım. Kaynarken suyu azaldıkça ekleme yapabiliriz. Mercimeklerimiz hazır olduktan sonra altını kapatalım ve içine ince bulgurumuzu ekleyelim. İkisini güzelce karıştıralım ve ağzını kapatalım. Bu şekilde dinmenmeye ve demlenmeye bırakalım. Batımız demlenirken biz yeşilliklerimizi hazırlayalım :) Tüm yeşilliklerimizi, kuru soğanımızı, domatesimizi ince ince kıyalım. Ilımış karışımımıza yeşillikleimizi ekleyelim.Salçamızı suyla açalım ve karışımımıza ekleyip karıştıralım. Tuzunu, nanesini , limonu ekleyip karıştıralım. Suyu az ise üzerine ılık su ekleyebilirsiniz  Batın özelliği ılık ve biraz sulu olması koyu olmamasına dikat edelim :) Servisden önce yapraklarımızı da haşlayalım hazır olunca batımızı servis kasemize alalım ve en son üzerine cevizimizi serpelim.İsterseniz tost ekmeği ile de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.:)



4 yorum:

El ele geziyoruz... dedi ki...

çok güzel görünüyor :) daha önce hiç tatmadım elinize sağlık...

blogumda yeni stil ve gezi postlarım var beklerim :)
http://samiraslifeandstyle.blogspot.com.tr/

Deniz dedi ki...

İlk kez gördüğüm bir lezzet. Böyle yöresel yemekleri çok merak ediyorum. Ama denemeye de çekinmiyor değilim açıkçası. Çaylık bir çeşit olması daha çok ilgimi çekti. İştah açıcı görünüyor ayrıca. Hele asma yaprağını duyunca avurtlarım kasılmaya başladı bile :D
Ellerine sağlık. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

harikasınız..

Fulya Süzen dedi ki...

Merhaba,
Bunu ilk kez görüyorum, ama malzemelere baktığımda benim bir salata paylaşımım vardı ona çok benziyor:)))
Ben de sizi beklerim sayfama, katılırsanız sevinirim.
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler...

Yorum Gönder