NOHUTTAN DOĞAL YOĞURT MAYASI ELDE ETME VE EVDE YOĞURT MAYALAMA


Hazır yoğurtların zararlarını duyduktan sonra evde yoğurt yapmayı geçin evde kendi yoğurt mayanı da elde etmenin şart olduğunu düşündüm ve hemen denedim. Sonuç güzel olunca da sizlerle hemen paylaşmak istedim :) Şu yoğurt deyip geçtiğimiz nimet aslında biz insanlar için ne kadar şifa kaynağı. Hazırını yediğimizde de hastalık kaynağı :( Maalesef günümüzde her şeyin hazırı var ve bizler de zaman zaman bu hazırların albenisine kapılıveriyoruz. Ama hazır yoğurdun zararlarını benim gibi öğrendikten sonra bu hazırcı huyumuzdan  en azından yoğurt için belki vazgeçeriz ;) Hazır yoğurtlarda en önemlisi vücudumuz için faydalı olan özellikle de her hastalandığımızda içtiğimiz antibiyotiklerin  vücudumuzda verdiği tahribatı  tamir eden bakteriler olmuyor ve bozulmaması için içine konulan onca maddeden bize şifa  değil zarar  geliyor.   Yoğurdumuzu mayalarken de hazır yoğurtla mayalamamayı tercih edelim. Evde yoğurt mayası elde etmek çok kolay. Size vereceğim bu tarifle evde kendi mayanızı da yoğurdunuzu da içiniz rahat yapabilirsiniz. Bu arada yoğurdun sularını atmayın tüketin. Özellikle B2 vitamini açısından çok zengin. B2 vitaminini vücudumuza alacağımız fazla besin yok. Eğer ağız yaralarınız varsa , göz ve ağız etrafınızda çatlamalar,yaralar çok fazla oluyorsa, yoğurdun suyunu bol bol için. Yoğurt mayalamadan önce mayamızı evde nasıl elde edeceğiz bir bakalım ;) 

MALZEMELER:

2 Su bardağı ev sütü
32 Adet kuru pişmemiş nohut
1 Kavanoz

YAPILIŞI:

32 Adet nohutumuzu yıkayalım ve kavanozumuzun içine koyalım. Üzerine yoğurt mayalayacağımız sıcaklıktaki iki bardak sütü yani serçe parmağımız yanmayacak sıcaklıktaki sütü ekleyelim. Kavanozun ağzını kapatalım ve bir beze ya da havluya sarıp varsa kalorifer peteğinin üzerine yoksa sıcak su torbasının yanına sıcak bir ortama 24 saatliğine bırakalım. 24 Saatin sonunda ilk mayamızın kapağını açtığımızda biraz kötü bir kokusu olacak merak etmeyin ;) Altta yeşilimsi, sarımsı bir su olacak. İlk kavanozumuzu bir tel süzgeçe dökelim. Suyu aksın, üzerindeki nohutları da seçelim ve suyu süzülünce dinlenmesi için bir kavanoza koyup dolaba kaldıralım. Artık doğal mayamızı elde etttik :) Şimdi mayamızı çoğaltmak ve tatlandırmak için tekrar mayalamamız gerekiyor. Bir gün sonra bir litre sütü elde ettiğiniz maya ile yeniden  mayalayalım. Artık bu mayalanmada yoğurdumuzun tadı ve kıvamı daha güzel olacak.. Bu mayalanmada elde ettiğimiz yoğurdu artık tüketebiliriz ve yoğurtlarımızı mayalamada kullanabiliriz. Yoğurdumuzu mayaladıkça her mayalamada yoğurdumuzun kalitesi ve tadı güzelleşecektir ;)  Ben üç kez mayalama yaptım ve içim rahat tükettim ve süt aldıkça da yapmaya devam edeceğim ;) 
















Sıra geldi ev yoğurdumuzu  yapmaya :) Burada dikkat edeceğimiz nokta mayamızı az kullanmak . Çünkü fazla maya yoğurdun ekşimesine ve fazla sulanmasına sebep oluyor. Bir diğer önemli nokta ise mayalarken kapağına bir havlu peçete ile önce kapatırsanız yoğurdun hava ile temasını daha iyi keseceğinden yoğurdunuzun asit oranını azaltmış olursunuz. Yoğurdunuzu mayalayacağınız kaplarında, cam, toprak ya da bakır kapları tercih ederseniz yoğurdunuz daha lezzetli olacaktır  ;) 

MALZEMELER: 

3 Kg süt
1 Yemek kaşığı maya

YAPILIŞI:

Ev sütümüzü 8 ila 10 dakika kaynattıktan sonra serçe parmağımız dayanabileceği ısıya gelince sütümüzü mayalayacağımız uygun kaba alalım. Mayamızı bir kaseye alalım ve üzerine de 1-2 kaşık sütten ilave ederek mayamızı karıştıralım. Tahta kaşıkla mayamızı sütümüze karıştıralım. Üzerini havlu peçete ile örtelim ve kapağını kapatalım. Üzerini battaniye  örtelim ve dinlenmeye bırakalım. Oda ısımız 22-23  derecenin altında ise 5-6 saat  22-23  derecenin üzerinde ise 3-4 saat yeterli olacaktır. Süremiz dolduktan sonra  ağzını açalım, örtüleri kaldıralım oda ısısında bir iki saat beklettikten sonra buz dolabına kaldıralım. Yemeden önce en az bir gece dolapta dinlendirelim. Yiyenlere, yapanlara şifa olması dileğiyle ...



Tarifin devamı

DESENLİ PASTA :)




Sevdiklerinizi şaşırtacak '' Aaa bunu nasıl yaptın''? dedirtecek bir tarif daha :) Yapımı biraz zahmetli gibi gözükse de denemeye değer bence ;) Ben desen olarak ne çizsem ne çizsem diye düşünürken kağıdı kalemi aldım masaya oturdum. Düşünmeye devam ederken başımı önüme bir eğdim desen ben buradayım diye bağırıyordu :) Masa örtümün desenleri kağıdın içine sanki cuk diye oturuvermişti :) Hemen kalemi aldım ve çizdim bu desen çıktı ortaya . Biraz daha kolay sade desenler seçerseniz işiniz daha kolay olur. İnternette bununla ilgili seçenek çok :) Kalp , meyve , sebze geometrik şekillerden yararlanabilirsiniz.  Bir de pasta rulo olacağı için sararken  altında kalacak bölüme fazla özenmesenizde olur ;) Sağlıkla ,mutluluka kalmanız dileğiyle. ..


MALZEMELER:

5 Yumurta
1 Su bardağı şeker
1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
1 Paket vanilya
2 Su bardağına yakın un
Çay kaşığının ucuyla kırmızı ve yeşil gıda boyası

KREMASI İÇİN:

2 Su bardağı süt
2 Yemek kaşığı buğday nişastası
2.5 Yemek kaşığı şeker
1 Paket krem şanti

YAPILIŞI:


Oda ısısındaki yumurtalarımızın sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara kıralım. Sarılarına bir bardak şekeri ekleyelim ve mikserle şekerler eriyinceye dek çırpalım. Ardından kontrollü bir şekilde unu , vanilyayı , ve kabartma tozunu ekleyip silikon kaşıkla karıştıralım. Diğer yandan yumurta beyazlarına bir çimdik tuz ekleyelim ve yumurta beyazlarını  krema kıvamına gelinceye dek çırpalım. Azar azar yumurta sarılarına spatula yardımıyla ekleyelim ve hep alttan alarak karıştıralım. Kek harcımız hazır olunca karışımımızdan birer çay bardağı kadar  ayıralım. Birisini kırmızı gıda boyası ile diğerini  yeşil gıda boyası ile karıştıralım. Şimdi yağlı kağıdımıza desenimizi çizelim.






Krema torbasıyla desenlerimizi uygun renklere boyayalım. İşin bu kısmı biraz zaman alıcı ama zevkli merak etmeyin;) Desenimiz  bittikten sonra 180 derecede ısıtılmış fırına 3-4 dakikalığına verelim. Dikkat edelim kabarınca hemen çıkaralım fırından. Fırından çıkardığımız tepsimiz soğuyunca kalan kek harcımızı üzerine dökelim ve tekrar pişmesi için fırına verelim. Kekimiz pişerken biz kremasını hazırlayalım.  Bir tencerede krem şanti hariç tüm malzemeleri karıştırıp pişirelim. Pişen kremamıza krem şantimizi ekleyip mikserle çırpalım.  Kremamız hazır :) Pişen kekimizi ilk sıcaklığı çıkınca hemen rulo yapalım ve üzerine nemli bez örtelim. Soğuyunca da yağlı kağıdı dikkatlice çıkartalım. Arasına hazırladığımız kremamızı sürelim ve 1- 2 saat dolapta dinlendirdikten sonra sevdiklerimize ikram edebiliriz. :) Afiyet olsun..







Tarifin devamı

BİR HAZİRAN AYI BİR İKİNDİ VAKTİ BEŞ ÇAYI





Fotoğraflardaki kirazlar beni ele veriyor gizleyecek değilim itiraf ediyorum yazdan kalma bir masa:) Ama hangi yazdan dersek eski yazlardan diyelim:)  Geçenlerde fotoğraflar göz atarken paylaşmayı unuttuğum masalarım , tariflerim takıldı gözüme. Bu masa yine sevdiğimiz dostlarımızla hazırladığımız ; yediğimiz , içtiğimiz bir Haziran ayı  bir ikindi vaktinden kalma ....Yine dostlarımızla çayımızı yudumladığımız ,gözümüzü ,gönlümüzü doyurduğumuz,her şeyden önemlisi de dostlarımızla birlikte anılarımıza anı eklediğimiz muhabbetin, lezzetin  birleştiği bir ikindi çayı vaktiydi. Şimdi bu masa da ki çoğu dostlarımız  Akşehir'den ayrılarak sevgisine özlemini de ekledi. Özellikle sevgili  Döndü , sevgili kardeşim başka memleketlerde olsan da sen hep bizimlesin :) Dilimizdesin, gönlümüzdesin... Bu gönlümüzdeki   beş çayı soframızda  neler varmış bir bakalım ;)



Köz patlıcan dolgulu kırmızı  biber rulosu ( Tarifi eklenecek)
Kıbrıs tatlısı ( Tarif eklenecek)
Arap güzeli

Sosyete mantısı ( Tarif eklenecek)
Ispanaklı ,unlu börek ( bayatlamayan börek)
Ekmek mayasından mimik pizzalar ( Tarif eklenecek)
Altı kek üstü bisküvili pasta
Taze yaprak sarması




Tarifin devamı

ARABA PASTA :)



Çocukları mutlu etmek için işte güzel bir seçenek daha :) Çocuklar bu araba pastayı görünce o kadar heyecanlandılar ki yemeye nereden nasıl başlayacaklarına karar veremediler:) Ben de onların o tatlı tartışmalarına tanık olunca yorgunluğumun yerini mutluluk alıverdi:)) Tarifi yaparken ben  parçalarını ölçerek kesmedim. Zaten sayılarla aram pek iyi değil :)) Göz kararı ölçülerle keserek yaptım.Siz belki uzunluklarını  ölçüp ayarlayarak daha düzgün arabalar  yapmayı tercih edebilirsiniz. Ama gözünüz korkmasın yapması gayet eğlenceli ama acıcık zaman alıcı ;)) Eeee o da çocuklarımız için olsun o kadar :)) Sağlıkla mutlu hafta sonları diliyorum..


MALZEMELER:

KEKİ İÇİN:

5 Yumurta
1 Su bardağı şeker
1 Paket vanilya
1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
2 Su bardağı kadar un
Bir çimdik tuz

KREMASI İÇİN:

1 Paket hazır pasta kreması
2 Paket krem şanti
4 Adet yuvarlak bisküvi
Çay kaşığının ucuyla pembe ya da istediğiniz renk gıda boyası.
  4 Su bardağı süt

YAPILIŞI:

İlk önce yumurta sarılarımızı  ve beyazlarımızı ayıralım. Sarılara şekeri ekleyerek çırpalım. Üzerine  unu kontrollü bir şekilde ekleyelim. Kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip çıpmaya devam edelim. Hepsi karışınca  beklemeye alalım.Biraz katı kıvamlı olabilir olabilir korkmayın yumurta beyazıyla buluşunca kıvamını alacaktır:) Yumurta beyazlarına tuzu ekleyip önce düşük devirde sonra da yüksek devirde kar gibi oluncaya dek çırpalım. Daha sonra bu karışımı yavaş yavaş tahta kaşıkla hep alttan alarak karıştırarak yumurta sarılarına ekleyelim. Kekimiz hazır olunca yağladığımız fırın tepsisine dökelim ve 180 derecede ısıtılmış fırında pişirelim. Kekimiz pişerken biz kremalarımızı hazırlayalım. Önce pasta kremamızı sütle tarifine göre çırpalım. Ve dolaba kaldıralım. Ardından  krem şantiyi sütle çırpalım ve çoğunluğunu pembeye ayırarak krem şantimizi üçe bölelim. Çoğunluk olan kısmıa çay kaşığının ucuyla pembe gıda boyası koyalım ve iyice karıştıralım. Küçük bir kaseye  mavi gıda boyasını  ekleyerek mavi şantimizi hazırlayalım.. Ondan bir kaşık fazla olacak şekilde de beyaz şanti ayarlayalım ve hepsini dolaba kaldıralım.  Kremalarımız hazır.


Pişen kekimizi soğuması için bekleyelim ve tezgahımıza alalım.




Kekimizin uzun kenarından dörtte birlik kısmını şerit şeklinde keselim. Bu parçayı dört parçaya bölelim. Kalan büyük parçayı da ikiye bölelim.



Kestiğimiz dört parçayı her birini ortada ikiye bölelim.


İki büyük kekimizi aralarına pasta kremamızı sürerek üst üste koyalım. Üzerine orta kısmına tekrar pasta kremamızı sürelim. Ve kestiğimiz keklerden üç tanesini oraya yerleştirelim.


Onun da üzerine tekrar pasta kreması sürelim.


Sürdüğümüz pasta kremasının üzerine kalan keklerimizi dizelim. Kalan kek parçalarıyla arabamızın tavanının etrafını çevirelim.


Arabalarımızın uç kısımlarını keselim sivriliği gitsin. Kalan parçaları da arabamızın tavanının üzerine yerleştirelim



Arabamızı artık pembe krem şantiyle kaplayabiliriz. Arabamızın  her yerini spatula yardımıyla krem şantiyle kaplayalım




Bir kürdan yardımıyla arabanın üzerine gözümüzü,  farlarımızı , camlarımızı çizelim .Şantiyle doldururken kolay olması için:) Kremşanti torbasına öncemavi şantiyi koyalım ve işaretlediğimiz gözlerimizi, ağzımızı dolduralım. Ardından camlarını, farlarını ve gözlerindeki belirlediğimiz yerleri beyaz  şantiyle  kaplayalım. Geri kalan yerlerini de pembe şantiyle sabırla kapladık mı pastamız hazır.Pastamızın altını ben tepsimi folyo ile kaplayaark stand gibi yaptım.Pastaya başlamadan önce pastayı sunacağınız standı hazırlayıp üzerinde pastayı yapmaya başlamayı unutmayın.:) Son olarak ta arabamızın tekerleklerini yerleştirdik mi gaza basmaya hazırız demektir ;) Onun arabası varrr gider mi giderr....:)








ARABA PASTA NASIL YAPILIR?






















Tarifin devamı

MEYVELİ ÇİKOLATA KASELERİ




Canınız kolay ,gösterişli ve çikolatalı bir şeyler istediğinde ya da kendinizi ve sevdiklerinizi şımartmak için kolayca yapabileceğiniz bir lezzet senfonisi :) Geçtiğimiz günlerde ziyaretimize gelen güzel arkadaşlarım için yapmıştım. Onlar bu lezzeti yerken kendilerinden geçerken bende arkadaşlarımı mutlu ettiğim için kendi adıma mutlu oldum. Ne demişler : ' sevginin yolu mideden geçer ' :) Sizde sevdiklerinize bu jesti illa ki yapın ;) Çikolata tadında kalmanız dileğiyle..

MALZEMELER:
(6 Adet için)
150 gr bitter çikolata
1 Paket crem ole
Mevsim meyveleri
2.5  Su bardağı süt

YAPILIŞI:
Önce çikolatamızı benmari usulu eritiyoruz. Yani bir tencereye yarısına kadar su doldurup çikolata koyduğumuz kabı içine oturtuyoruz ve ocağın altını yakıyoruz. Çikolatalarımız yavaş yavaş erirken biz kaselerimizi hazırlayalım. Normal muffen kalıplarımızı eğer varsa silikon ya da başka kaplara yerleştirelim. Yoksa da sorun değil. Ben sabit olması için küçük muffen kağıtlarını silikon kalıplarıma yerleştirdim. Sonra yine bir silikon fırça yardımıyla kağıt muffen kalıplarımızı çikolatayla kaplayalım.  İçinin her yerini çikolatayla kaplayalım , korkmadan çikolatamızı sürelim. Kalıplarımızın her yerini kapladığımıza emin olduktan sonra buz dolabına yarı saatliğine kaldıralım. Biraz serinlemesi  lazım. Biz bu arada crem oleyi tarifine göre sütle çırpalım ve buz dolabına kaldıralım. 






Diğer yandan da istediğimiz meyveleri yıkayıp, soyalım ve istediğimiz gibi doğrayalım. Kaselerimizi geri  dolaptan çıkartalım ve çikolatayla fırçalama işini tekrar yapalım ve tekrar buz dolabına kaldıralım. Yarım saat sonra aynı işlemi tekrar yapalım. Bu işlemi üç kere yapmış olacağız.  En son kaselerimizi kağıttan sıyırarak ya da yırtarak çıkartalım. Hiç korkmayın kolayca çıkıyorlar :)  Çikolata kaselerimizi servis tabağımıza dizelim ve içini önce crem ole ile dolduralım. Burada sevdiğiniz başka kremalarla  da kullanabilirsiniz. Kremanın üzerine meyvelerimizi serpelim  Üzerini istediğimiz gibi süsleyip dolaba kaldıralım. Servis vaktinde dolaptan çıkartıp sevdiklerimizi mutlu edelim. :)  Afiyetler olsun ...


 








ÇİKOLATA KASESİ NASIL YAPILIR ?
Tarifin devamı